Waitomo Mağaraları



Büyülü kireçtaşı oluşumları ve ışıldayan glowworms sayesinde büyülü Waitomo Mağaraları 120 yılı aşkın bir süredir Merkez Kuzey Adası'na gelen ziyaretçileri çekmektedir. Mağaralar, Yeni Zelanda'nın başlıca tarım bölgelerinden biri olan Kral Ülkesinin yeşil kırsalının altında yer almaktadır.
Waitomo Mağaralarını ziyaret etmek unutulmaz bir deneyimdir - görkemli mağaralardan geçecek, kireçtaşı millerini keşfedecek, sarkıt ve dikitlere hayran kalacaksınız ve binlerce küçük yerli Yeni Zelanda glowworm'unun yaktığı bir mağaradan bir tekne yolculuğuna çıkacaksınız.

Waitomo Mağaraları hakkında bilmek ne önemli? İşte ilk 10 gerçeklerimiz.

1. 'Wai', 'su' için Māori kelimesidir, 'tomo' ise yerde bir delik anlamına gelir.
2. Waitomo Mağaraları ve komşu Ruakuri Mağaraları, bol miktarda kalker kayalık bir alanda yer almaktadır. Bugün görebileceğimiz ve yürüdüğümüz mağara yapıları, 30 milyon yıl önce deniz yosunlarının kemiklerinden ve kabuklarından oluşmaya başladı. Deniz tabanında toplandıklarında tortul kayaya sertleşmişlerdir. Bu süre zarfında dünya değişti ve volkanlar patladı ve büyük kireçtaşı tabakalarının denizden kaldırılmasına neden oldu. Yüzyıllar boyunca, sular kayalarda çatlaklardan akarak büyük mağaralar oluşana kadar daha büyük ve daha büyük kanallara doğru genişledi.
3. Mağaralarda görülebilen sarkıt, dikit ve diğer mağara süsleri, çatıdan veya duvarlardan damlayan su tarafından oluşturulan kireçtaşı kristal yataklarıdır. Bu süslemelerin oluşması yüzlerce yıl alır. Bu nedenle mağaralara gelen ziyaretçilerin kolayca hasar görebilecekleri için formasyonlara dokunmaması önemlidir.

4. Waitomo Mağaraları içindeki mağara süslemelerini tanımlamakta zorlanıyor musunuz?
  • Sarkıt tavandan aşağı doğru büyür
  • Dikitler mağara tabanından yükselir
  • Dikit ve sarkıt sütun veya sütun oluşturmak için katılabilir
  • Helictitler sarmal şekilli süslemelerdir.
5. Waitomo Mağaraları, 1800'lü yılların sonunda, bulundukları arazinin sahibi olan yerel Māori şefi Tane Tinorau tarafından keşfedilmiştir. Tinorau ve Fred Mace adında bir araştırma görevlisi 1887'de mağaraları bir keten çiçeği sapı üzerinde yüzen bir şekilde araştırdı. Tinorau daha sonra, bugün kullandığımız aynı giriş noktası olan karaya bir giriş buldu. 1889'da mağaralar turistlere açıldı ve yerel Māori rehberlik yaptı. Bugün mağaralarda çalışan personelin çoğu, Tane Tinorau ve karısı Huti'nin doğrudan torunlarıdır ve mağara ve toprakları, bir hükümet yönetimi döneminden sonra 1989'da ailesine geri dönmüştür.
6. Waitomo ve Ruakuri mağaralarında bulunan glowworms , Yeni Zelanda'ya özgü olan Arachnocampa luminosa adı verilen bir gnat türünün larvalarıdır Bu böcekler hayatlarının çoğunu bir kibrit çöpünün büyüklüğüne kadar büyüyen larva (yavru) olarak geçirirler. Parıldayan ışıklarının etkisi güzel olsa da, glowworm'un kendisi aslında bir kurtçuk gibi görünüyor!

7. Glowworms parlıyor çünkü kuyrukları biyolüminesan - ürettikleri kimyasallar hava üretmek için havadaki oksijen ile reaksiyona girerler. Mağaranın çatısından yapışkan ipleri döndürürler ve diğer böcekleri çekmek için kuyruklarından gelen ışığı kullanırlar ve leziz bir yemek için iş parçacığında yakalarlar!
8. Waitomo Mağaraları, karanlık, nemli ve korunaklı oldukları için glowworms için mükemmel bir ortamdır. Bu, glowworms ışıklarının görülebildiği ve besleme ipliklerinin kurulamayacağı veya rüzgarla hasar görmediği anlamına gelir. Mağaralardan akan nehir, onları yakalamak için bol miktarda böcek getiriyor. Glowworms'ın ihtiyaç duydukları her şeye sahip olduğundan emin olmak için mağaralar dikkatle izlenir.

9. Yakındaki Ruakuri Mağarası, Waitomo'nun en uzun yeraltı güdümlü yürüyüş turudur ve ayrıca Güney Yarımküre'deki tek tekerlekli sandalye ile erişilebilen mağaradır. Ruakuri, Māori'ye ve onun inanılmaz kireç taşı oluşumlarına ve muhteşem mağaralara manevi bağları ile ünlüdür.
10. Waitomo Mağaralarını ziyaret edebilir ve muhteşem Katedral mağarası ve Glowworm Grotto (bir teknede süzülüşünüz) dahil, en şaşırtıcı özelliklerinden bazılarına 45 dakikalık bir rehberli tur düzenleyebilirsiniz. Maceraperest hissediyorsanız başka bir seçenek bir karasu rafting veya mağaracılık turu almaktır Bunlar tırmanma, borulama, uçan tilki ve uçurtma ile seyahat etmeyi içerebilir.
GreatSights , Auckland ve Rotorua'dan Waitomo Caves'e günlük gezi turları düzenlemektedir . Sadece mağaraları ziyaret edebilir ya da yakındaki Hobbiton Film Setine ve Rotorua'nın en gözde mekanlarından bazılarına günü ziyaret edebilirsiniz.
Waitomo Mağaraları hakkında daha fazla bilgi edinin .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Preikestolen (Ryfylke, Norveç)

Pai Kanyonu

Teotihuacan ve Güneş Piramidi Nasıl Gidilir?