Teotihuacan ve Güneş Piramidi Nasıl Gidilir?


Teotihuacán (son hece vurgusuyla "tay-oh-tee-wah-KAHN" olarak telaffuz edilir.) Mexico City'nin yaklaşık 40 km kuzeyinde bulunan büyük ve görkemli bir arkeolojik sitedir Güneşe ve aya adanmış büyük piramitleriyle ünlüdür, ancak aynı zamanda şehrin büyüleyici tarihini keşfedebileceğiniz güzel duvar resimleri ve oymalar ile çeşitli müzeler de vardır. Bu, Meksika'daki en büyük ve en önemli arkeolojik sitelerden biri ve Mexico City'ye yapılacak bir gezide mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri .

Sitenin Tarihi

Teotihuacan'daki inşaat MÖ 200 civarında başladı. Etnik grup ve Teotihuacan sakinleri tarafından konuşulan dil bilinmediğinden, sadece "Teotihuacanos" olarak anılırlar. MS 300 ila 600 yılları arasındaki bu zirve,  200.000 nüfusuyla dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi.
Teotihuacan, Mesoamerica'daki Klasik dönemin sonu olarak kabul edilen dönemde 800 yıl boyunca terk edildi Düşüşün nedenleri bilinmemektedir, ancak uzun süreli bir kuraklık veya salgın yaşanmış olabilir. Başka bir grupla veya bir iç çatışmaların olması da muhtemeldir: Bazı binalar, Maya arkeolojik alanlarının birçoğunda olduğu gibi, sadece terk edilmenin aksine, yangının yıkımının kanıtlarını göstermektedir .
Aztekler Teotihuacan'ı, zamanlarından çok önce terk edilmiş olsalar bile kutsal bir site olarak gördüler. Teotihuacan, Aztekler tarafından bölgeye verilen isimdir ve "tanrıların şehri" veya "erkeklerin tanrı olduğu" anlamına gelir.

Teotihuacan'da Ne Görmeli?

Citadel: Burası Teotihuacan şehrinin merkezi idi, ancak bugün ziyarete açık bölgenin en güney noktası. Siteyi ziyaret ederken, gerçek Teotihuacan şehrinin 12 kilometre boyunca (20 km) uzandığı ve yoğun nüfuslu olduğunu aklınızda bulundurun. Kaleyi çevreleyen tapınaklar arasında büyük bir açık alan bulunup, törenler için kullanıldığı varsayılmaktadır. Meydanda yürüyün ve Quetzalcoatl Tapınağı'nı görmek için karşı taraftaki merdivenlerden çıkın.

Quetzalcoatl, Mezoamerikan panteonunun en önemli tanrılarından biriydi ve adı "tüylü yılan" anlamına geliyor. Bu binanın cephesinde bulunan süsleme, yılanın sırayla değişen kafalarını ve Tlaloc (Aztek yağmur tanrısı) olarak da anılan bir başka figürü göstermektedir. Bina ayrıca salyangoz ve kabuklar, su sembolleri ile dekore edilmiştir.

Ölüler Caddesi :  (Calzada de los Muertos) antik kentin ana ekseni. Kale'den kuzeye doğru, Tapınak Ayına kadar uzanır. Tam olarak kuzey-güney yönünde yönlendirilmek yerine, Ölüler Caddesi 16º kuzeybatıya hizalıdır. Görünüşe göre belli bir tarihte batan güneşle uyum sağlamak için bilerek yapılmıştı.

Güneş Piramidi: Bu büyük piramit antik Meksika'nın en büyük yapılarından biridir. Yaklaşık 200 metre yüksekliğinde ve 700 metre genişliğindedir. Meksika'nın piramitleri hiç bir zaman Mısır piramitleri gibi bir noktaya gelmemiş, fakat tepede düzlüktedir ve çoğu zaman tapınaklara dayandırılmıştır. Bu piramit, 1970 yılında keşfedilen bir mağaranın üzerine inşa edilmiştir. Mağara 100 metreden fazladır ve dört odacıklı dört yapraklı bir yonca şeklinde bitmektedir. Eski Meksika'da mağaralar yeraltı dünyasına geçiş yollarını temsil ediyordu ama aynı zamanda yeryüzünün rahmi olarak düşünülüyordu.
Sonbahar ve ilkbahar ekinoksunun günlerinde, Teotihuacan beyaz elbiseler giyip Güneş Piramidinin tepesine tırmanan insanlarla doludur. O gün oradaki özel enerjiyi elde etmek için uzanmış kollarıyla tepede duruyorlar.
Birkaç merdivenden (250 civarında) korkmuyorsanız, tepeden manzaralar mükemmel. Geriye doğru yoldayken eski bir atasözü size tavsiyem,z olacaktır "sakın aşağıya bakma" !
Ayın Piramidi: Güneş Piramidinin tepesinden gelen güzel manzarayı gördükten sonra, hala daha fazla tırmanmak istiyorsanız, Ölüler caddesinin mükemmel bir manzarası için Ay'ın Piramidi'ne doğru yol alabilirsiniz. Ölüler caddesinin en kuzey noktasındaki tüm arkeolojik site.

Teotihuacan'ı ziyaret etmek

Kabul ve Saatler: Teotihuacan arkeolojik bölgesi her gün sabah 9'dan akşam 5'e kadar açıktır. Genel kabul kişi başına 70 peso, 13 yaşından küçük çocuklar için ücretsizdir. Pazar günleri Meksika vatandaşları ve sakinleri için ücretsizdir.
Ulaşım: Teotihuacan Meksika'nın kuzeydoğusunda, Mexico City'nin kuzeydoğusunda, Mexico City'den Teotihuacan'a günübirlik geziler sunan birçok şirket var. Bir seçenek olarak, Guadalupe Bazilikası'nı ziyaret etmenin yanı sıra bir sanat ve el sanatları merkezinde öğle yemeği ve alışveriş için duran durakları kapsayan tüm gün süren bir gezi olan Turibus Teotihuacan rotası .
Siteyi keşfetmek için daha fazla zaman harcamak istiyorsanız, kendi başınıza gitmeyi tercih edebilirsiniz. Sizi almak için taksi veya özel bir rehber kiralayabilirsiniz ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak oldukça kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Metro ile Central del Norte istasyonuna gidin ve oradan Teotihuacan'a giden bir otobüs bulabilirsiniz. Otobüsler "Piramides" olarak işaretlenmiştir.
Yolcular için ipuçları: Arkeolojik siteye beş giriş vardır. Sitenin tam turunu yapmak için, sitenin güney ucundaki giriş 1'e girin. Ölüler Caddesi'nin uzunluğunu (yaklaşık bir ve çeyrek mil veya 2 km) yürüyeceksin. Kısaltılmış bir tur için, birçok tur grubu Güneş Piramidi ile giriş 2 seviyesinde başlar. Zamanınız sınırlı veya çok yürümek istemiyorsanız bu iyi bir seçenektir. Su, şapka ve güneş kremi almayı unutma!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Preikestolen (Ryfylke, Norveç)

Pai Kanyonu